Roti Massimo … Keghairahan ala Itali

Assalammualaikum…

Anda penah makan Roti Massimo ? Apa……, tak pernah dengar ? Tak pe ..tak pe. Roti Massimo diedarkan oleh syarikat “The Italian Baker” di Selangor. Roti ni baru saja memasuki pasaran pada pertengahan tahun 2011. Kiranya fresh from oven la ni… Walaupun masih baru, tapi saya lihat dah banyak kedai2 meletakkan roti ini sebaris dengan roti gardenia/High 5 di premis mereka.

Memandangkan saya adalah penggemar roti terutama yang berasaskan gandum, maka saya rasa teruja untuk mencuba sesuatu produk yang baru. Maka Massimo inilah sebagai medan percubaan saya. Dulu asyik dok beli Breakthru Gardenia (sedap juga tapi harga nya mahal ). Sekarang dah bertukar selera kepada roti sandwich dengan Germa Gandum keluaran Massimo.

Sedap tak rasanya? hehe.. kalau tanya saya yang gemar makan roti, semestinya roti massimo yang ada germa gandum ni tidak mengecewakan saya. Teksturnya lembut, bijirin gandumnya tidak terlalu banyak dan rasanya kurang manis. Semuanya “sedang-sedang” membuatkan ia tak jemu untuk dinikmati selalu.

inilah roti yang saya maksudkan. ada 2 jenis plastik biru roti biasa putih macam gardenia (xde dlm pic atas). yang plastik hijau nih ada wheat germ (yang ni saya selalu dok beli ). harga asal 3.50. tapi sekarang tengah harga promosi jadi RM2.50. murah lagi kan !   Manakala roti kecil yang kat sebelah tu, salah satu roti krim keluaran massimo juga. harganya 60c sebungkus. ada 4 perisa semuanya

Kalau anda nak tahu, roti ni dibuat di Malaysia oleh orang Malaysia kita juga ( cop halal pun ada pada pembungkusan roti ni). Ia bukan dibuat di Itali, tetapi dihasilkan menggunakan keterujaan dan keghairahan pembuat roti di Itali. Jadi itulah sebabnya nama roti ni agak kebaratan sikit. Bila google kat internet, massimo adalah bahasa Itali yang bermaksud maximum. Sesuailah dengan tag line nya ” Kebaikan menyeluruh kepuasan maksimum”.

 

sesekali nak mengelak dari makan nasi, apakata kita cuba makan roti gandum pula. Wheat germ ni ada banyak khasiatnya utk kesihatan kita. Kenyang pun kenyang juga. Tengok gambar tu…. tekstur gandumnya tak sekasar roti yg seangkatan dgnnya. Semalam saya makan dengan sardin. Kalau nak makan kosong pun sedap juga. Tak pun cicah dengan milo. Pasti terangkat :mrgreen:

 

Suatu ketika dulu saya pernah publish kan artikel tentang roti. Kalau nak baca, sila klik sini “kelemahan” roti putih pada kesihatan.   Manakala untuk maklumat terperinci tentang roti massimo sila klik TheItalianBaker.com. Selamat mencuba.

 

pst: iklan ini tidak dibayar. saya suka kongsikan sesuatu yang menarik melalui pengalaman saya. harap maklum ! :P

 

 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

59 thoughts on “Roti Massimo … Keghairahan ala Itali

    • Kira boleh masuk tekak la roti ni :P

      oh..ina dodo chg tu pandai uli roti eh? boleh gi terjah nih. Sya tak pernah buat roti sendiri lg. asyik dok beli jer. kalu ada breadmaker tu mesti seronok buat kan :mrgreen:

    • oh cik ina tu kerja dgn the italian baker ya. mesti boleh makan selalu massimo ni.
      Betul fara, tak byk tempat lg org jual roti ni 8O

  1. rasanya roti massimo ni milik robert kuok, saya rasa tindakan boikot harus dilakukan bukan atas dasar sentimen perkauman tapi atas sebab syarikat pengeluarnya yang bertindak biadap tidak menjaga sensitiviti sebilangan rakyat malaysia. Saya mendapat maklumat yang roti massimo ini menggunakan bahan berbahaya didalam ramuannya untuk menjimatkan kos. Saya ada dapat info dari rakan di Kementerian Kesihatan yang sedang memantau kilang nya.. Nanti saya share info once ada update. Selamat Tahun Baru.

    • TQ saudara Rahim atas keprihatinan anda. Saya pun baru terbaca laman tersebut. Memang geram juga rasanya nih :twisted:

      Nanti ada info terkini, harap dapat maklumkan kpd saya utk sya perbetulkan artikel ttng masimo semula :-)

  2. yahudi mata sepet boikot roti buatan orang melayu tapi korang semua beli roti buatan yahudi mata sepet ni… mcm mana melayu nak maju………

  3. Assalammu’alaikum…

    Kini tersebar luas di Internet tentang seruan dari segelintir kaum Cina yang menggesa bangsanya untuk tidak memberi sokongan kepada perniagaan melayu lebih-lebih lagi yang berkaitan dengan persatuan Islam dan Melayu. Email yang diforwardkan kepada saya menyeru agar memboikot roti Gardenia kerana dimiliki Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary(BERNAS) dan ramai orang Melayu mempunyai kepentingan dalam perniagaan tersebut.

    Kebanyakkan kenyataan yang disebarkan bukan sahaja tidak berlandaskan fakta malahan ditokok tambah dengan kata-kata provokasi, antaranya menyatakan masyarakat Cina sering dianiyai oleh orang Melayu, perniagaan milik Raja Gula Robert Kuok disabotaj oleh Tan Sri Syed Mokhtar Al- Bukhary.

    IKLAN BOIKOT PRODUK MELAYU DAN SOKONG PRODUK CINA DILANCARKAN DI FORUM DAN BLOG MEREKA
    Kerana rakus dengan keuntungan perniagaan, mereka mencetuskan propaganda dengan mengharapkan simpati dari kaum mereka!Kini mereka telah melampaui batasan denganmencetuskan sentimen perkauman,ada yang melontarkan kata-kata penghinaan seperti “PERGI MATI MELAYU BABI”, “MELAYU BODOH” dan sebagainya.

    Jika taktik kotor ini berterusan, dikhuatiri bukan sahaja akan memberikan kesan kepada perniagaan milik Bumiputera malahan bakal mencetuskan kebencian & perbalahan antara kaum. Kita lihat sendiri apa yang mereka katakan?
    “ALL MALAYSIAN MUST KNOW THAT LAST TIME GARDENIA BUYS FLOUR FROM FEDERAL FLOUR MILL(FMM). RECENTLY GARDENIA WAS ACQUIRED BY BERNAS AND THE FIRST THING THEY DO IS THEY STOP BUYING FLOUR FROM FFM BECAUSE FFM BELONGS TO ROBERT KUOK. NOW, YOU ALL KNOW WHY ROBERT KUOK NEEDS TO LAUNCH THE MASSIMO BREAD. MALAYS IS TAKING OVER OUR (THE CHINESE BUSINESSMAN) PROPERTY. THIS BUMI, THEY CAN’T TAKE AWAY PEOPLE’S BUSINESS THEY WILL TAKE AWAY PEOPLE’S BIG CUSTOMER. DO THEY REALLY HATE THE CHINESE BUSINESSMEN SO MUCH? PLEASE FORWARD THIS MESSAGE TO ALL THE MALAYSIAN CHINESE. USE THE UNITED STRENGTH OF CHINESE TO SEND GARDENIA TO HOLLAND (MAKSUDNYA BOIKOT GARDENIA).”

    • Salam saudara.

      Boleh tak saya nak dapatkan salinan email tersebut? Nanti saya nak perbetulkan hal roti massimo ni dengan memberitahu melalui blog ini. Terima kasih atas ingatan ini :-)

  4. massimo xde sijil halal jakim berbanding gardenia bukan sahaja semua produknya disahkan halal oleh jakim.. x caya cuba check statusnya di website jakim… lagi satu, sy mmg sokong gardenia bukan setakat sedap tetapi milik org Islam & orang negeri saya… heheheheehh… wallahua’lam… :D

    • haritu sya tertarik nak beli krn tpandangkan logo HALAL kat pbungkusan MASSIMO. Pulak tu, bukan logo swasta tp Halal Jakim.

      Masa tu eksited nk beli sbb mahukn perubahan sbb asyik dok mkn roti yg sama. Rupa2nya MASSIMO hanya guna logo JAKIM palsu :evil:

  5. Pingback: Ada Apa Dengan Roti ?? | MyMekar.com

  6. kalau nak tau dalam website akhbar cina, diaorg boikot Gardenia sebab tu Syed Albukhari melayu punya! diaorg promote roti ni cukup2… hati2 wahai anak bangsaku…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

CommentLuv badge